Po ciężkich przygotowaniach naszej sylwetki do urlopu często zapominamy o włożonym wysiłku i pozwalamy sobie również na „żywieniowe wakacje”. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że lato to idealny czas, aby nasze przekąski były zarazem smaczne, zdrowe i nisko kaloryczne. O tym jak wykorzystać dary lata i jakich połączeń unikać opowiada Agnieszka Piskała – specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.
Dary lata czyli – moc warzyw i owoców
Idealnym sposobem na przygotowanie letnich przekąsek jest wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców. Do naszej dyspozycji pełna gama kolorów od soczystych truskawek, malin po agrest, porzeczki czy marchewki. Właściwie jedyne, co nas ogranicza to nasza fantazja. Idealnym rozwiązaniem w ciepłe dni są różnego rodzaju domowe koktajle. Przynoszą one nie tylko orzeźwienie w upalne dni, ale są również sycące. Do owocowych wariantów możemy dodać kefir, maślankę czy jogurt naturalny. Kolejną możliwością są koktajle warzywne. Warto wykorzystać świeżą natkę pietruszki, szpinak czy marchewkę. – Zarówno koktajle warzywne, jak i owocowe są smaczne i orzeźwiające, ale przede wszystkim zdrowe. To świetna dawka składników odżywczych, witamin i soli mineralnych – Agnieszka Piskała – specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.
Odpowiednie porcje owoców
Lato to odpowiedni moment, aby docenić sezonowy smak owoców. – Pamiętajmy jednak, że choć owoce to ważny składnik letniej diety, to spożywany w dużych ilościach jest kaloryczny. Na przykład jeden kilogram czereśni, który każdy bez problemu może zjeść w ciągu dnia to ponad 800 kilokalorii czyli praktycznie 1/3 dziennego zapotrzebowania. Warto wziąć pod uwagę, że jedna porcja owoców to tyle, ile mieści się nam w garści, a biorąc pod uwagę zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w ciągu dnia możemy sobie pozwolić na dwie takie porcje – przypomina Agnieszka Piskała.
Lody nie tylko dla ochłody
Kolejną słodkością, która kojarzy nam się z latem są lody. – Z jednej strony mamy te typowe śmietankowe czy czekoladowe, które wbrew pozorom nie dostarczają nam zbyt wielu kalorii, ponieważ jedna gałka to nie więcej niż 50 kilokalorii. Możemy również wybrać lody sorbetów,e które są przygotowywane na bazie wody, soków owocowych, jak również w zdrowszej wersji na bazie musów i przecierów całych owoców. Takie lody też wspaniale smakują i orzeźwiają, a jednocześnie mają nie więcej niż 20 kilokalorii. Okres lata to czas, kiedy powinniśmy sięgać po chłodzące i lekkie przekąski, ale pamiętajmy, że to co jest najbardziej zgubne w tych słodkościach to wszelkiego rodzaju dodatki np. polewy, posypki, kremy, bita śmietana, a także wafle – komentuje Agnieszka Piskała.
Słodko i z głową
Niestety często przygotowując takie owoce, jak porzeczki czy agrest, mamy nieodpartą ochotę dodać do nich większą ilość cukru, bo nie są to owoce tak słodkie jak truskawki czy maliny. Jak zatem zrobić smaczne, ale jednocześnie małokaloryczne słodkości? – Możemy zastąpić cukier innymi dodatkami, jak np. syropem z agawy czy stewią. Jeśli już dodamy cukier to spróbujmy ograniczyć tłuszcze. Jeśli będą to koktajle czy desery na bazie jogurtu wybierajmy ten z niską zawartością tłuszczu. Jeśli będzie to ciasto np. drożdżowe z rabarbarem lub jagodami, postarajmy się dodać o połowę mniej masła. Nasze słodkości będą smaczne, a jednocześnie będziemy mieli pewność, że taka przekąska jest nie tylko sycąca, ale przede wszystkim nie dostarcza nam zbyt wielu kalorii – podsumowuje Agnieszka Piskała.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/letnie-slodkosci-jak-sprawic-by-byly-mniej-kaloryczne